09 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ

-Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir.

-Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan mideye, mideden ince bağırsağa, oradan da kalın bağırsağa gider. Midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta besinler, vitaminler, mineraller ince bağırsaktaki villus çıkıntıları sayesinde emilir. Bu villuslar olmadan vücut besin maddelerini, ememez ve yukarıda anlatılan belirtiler görülmeye başlanır.

-Arpa, Buğday, Çavdar ve Yulafta bulunan GLUTEN adlı bir proteine tepki veren bağışıklık sistemi nedeni ile Çölyaklı bireyler bu tahılları ve bunlardan yapılan ekmek makarna, irmik, şehriye, yufka, bulgur vb gibi yiyecekleri tüketirlerse ince bağırsakta bulunan Villüs adlı emici yüzey tahrip olur ve besinler kana karışamadığı için beslenme yetersizlikleri ve devamında bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sonuçlar ortaya çıkar.

-Bu nedenle ÇÖLYAKLI BİREYLER GLUTENSİZ besinlerle beslenmek zorundadır. Glutensiz beslenmeye başladıktan sonraki haftalarda belirtilerde düzelmeler görülmeye başlar. Yaklaşık 3 ay sonra da villüsler iyileşir. Besinler tekrar kana karışmaya başlar. Vücudun vitamin depoları tekrar dolar ve çocuğun gelişimi normale döner.(Daha detaylı bilgi için Çölyakla Yaşam Derneğinin https://colyak.org.tr/ internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.)

-5/E sınıfı öğrencilerimiz Dünya Çölyak Gününe dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için sınıfları dolaşarak bilgiler vermiştir. Öğrencimiz Asmin KILIÇ konu ile ilgili arkadaşlarına sunum yapmıştır. Ayrıca 09 Mayıs Perşembe günü yapılacak okul kermesimizde glütensiz ürünlerin olduğu bir stant açılacaktır.

-Bu anlamlı etkinlik için başta Asmin olmak üzere tüm öğrencilerimizi ve sınıf rehber öğretmenleri Cemal YÜKSEL’i tebrik ederiz.

08.05.2024 134

08-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-202408-05-2024

Kaynak: https://colyak.org.tr/